KAHDELLA RENKAALLA EI OLLA KOSKAAN PERILLÄ

Onni ei koskaan ole lopputavoite eikä saavutettavissa oleva maali. Onni on jatkuva prosessi, jatkuva matka, ja sen tietää jokainen moottoripyörällä matkustava ihminen. Jenkeissä koko asia selitetään yksinkertaisella lauseella: ”It’s not the destination, it’s the ride!” – ja se avaa sekä heidän oman elämänfilosofian että koko onnen tarkoituksen. Kyse ei koskaan ole jostain tietystä loppuviivasta vaan siitä, mitä polkuja pitkin sinne ollaan päästy. Itseni ollessa hullumman pään moottoripyörämatkailija, suosittelen sitä kaikille ja syy on yksinkertainen: jos joku elämästäsi puuttuu, hanki moottoripyörä. Ei riitä rakkautta? Hanki moottoripyörä. Ei ole tarpeeksi hyviä ystäviä? Työ ei innosta? Hanki moottoripyörä. Ei ole liikepartneria? On liian vähän ongelmia? Tiedät vastauksen: hanki moottoripyörä. Se korvaa kaiken.

Moottoripyörällä Liikenteessä

Suomen liikennepoliisit rankaisevat säälimättä. Valtatiet ovat aina hyvässä kunnossa ja provosoivat motoristin kiertämään kaasukahvaa itseensä päin yhä enemmän ainakin ensimmäisinä ajokuukausina, mutta sen jälkeen tulee ymmärrys, että kotimaan kiertäminen moottoripyörällä on kaikkea muuta kuin pelkkää pyörän huippunopeutta suoralla ja maisemattomalla valtatiellä. Kaikki kaksinumeroiset tiet ovat täynnä mahtavia mutkia, joissa voi testailla omaa ajotaitoa, rohkeutta ja pyörän halukkuutta kallistua haluttuun suuntaan; kolmenumeroiset tiet ovat jo oma taitolajinsa, kun nopeusrajoitus on 80 kilometriä tunnissa ja jotkut mutkat mennään silti enintään viidelläkymmenellä, mutta rajattomalla adrenaliinilla. Miksi näin? Kaksi rengasta neljän sijaan, siinä on vastaus. Kansainvälisesti katsottuna, jokainen motoristi päätyy jossain vaiheessa enduro-pyörään. Maanteillä on tapa loppua mielenkiintoisimpiin kohtiin, joiden jälkeen matkan jatkaminen peruspyörällä on hankalaa ja epäturvallista. Aloittelijat eivät yleensä edes pääse tällaisiin paikkoihin, kokeneet motoristit pysähtyvät sinne teltan kanssa ja seuraavana päivänä kääntyvät takaisin pienen kävelyretken jälkeen, ja hulluimmat jatkavat matkaa koskettamatta jarruja: heillä on enduro alla.

Moottoripyörällä Liikenteessä

Metsä On Kaikille

On turha olla sitä mieltä, että metsä on luotu vain kävelylenkkejä varten. Ei näin! Endurolla pääsee päivässä niin syvälle ja kauas, että kävellen kestäisi viikkoja, ja tämä kaikki vielä adrenaliinin hevosannoksella maustettuna. Siinä mielessä Suomi on täydellinen luonnoltaan ja yhteiskunnaltaan: tuskin joku tulee keskellä metsää sanomaan, että täällä ajaminen on kiellettyä, ja toisaalta mikä liikennepoliisi hyppää esille puun takaa pysäyttämään nopeusrajoitusta rikkovaa seikkailijaa? No ei mikään. Ja adrenaliinihan on siinä homman juju, ja sitä on täysin mahdoton saada siinä määrin maantiellä kuin metsässä – oli siellä sitten luontopolkuja tai ei. Jos on tarpeeksi hullu jo alusta asti, ei ole tarvetta edes hankkia A-ajokorttia, koska metsän alkuperäiset asukkaat eivät itsekään noudata kaikkia liikennesääntöjä. Siinä on pienenä vaikeutena pyörän toimitus reitin alkupisteeseen, mutta peräkärrynhän saa vuokrattua mistä tahansa ja aivan hyväksyttävään hintaan, joten jos ajokokemusta on kertynyt kodin takapihan puistikossa, miksi pitäisi hankkia kortti metsässä pyörimiseen? Toisaalta, kun on kyse pitemmistä moottoripyörävaelluksista, kortti kannattaa olla: pyörän pitää olla paljon isompi, metsästä pitää päästä ulos tankkaamaan, hermojen pitää välillä levätä huippujännityksestä ja pyörän huoltokin onnistuu paremmin tukevalla asfalttipinnalla kuin pehmeällä sammalvuoteella.

Metsä On Kaikille

Pelkkää Propagandaa

Nämä ajatukset ovat täyttä propagandaa. Ne, ketkä kysyvät ”minkä takia ajat moottoripyörää”, eivät ole ikinä kokeilleet sitä – ja ne, jotka kokeilivat, eivät lue tätä tekstiä vaan ajavat nyt pyöriään ja ihmettelevät hengityksen vieviä maisemia. Suomi on muiden Pohjoismaiden rinnalla täydellinen maa seikkailumotoristille, joten jos on joskus tullut puheeksi moottoripyörän osto – ei tarvitse epäillä tai miettiä yhtään: hanki ihmeessä! Ja sateisilla keleillä vain hymyillään ja muistellaan, mitä jenkit sanovat tähänkin tilanteeseen: that’s gonna be a wet ride! Hyppäävät pyörän selkään ja menoksi. Turvallista matkaa!