KKALASTUSHARRASTUKSEN ENSIASKELEET

Kalastaminen on yksi vanhimmista elinkeinoista, mutta nykyään sitä tehdään ammatin lisäksi myös harrastusmielessä. Kalastusvälineitä sekä keinoja on lukuisia. Kalastamisesta on tullut vuosikymmenten saatossa yhä tuottoisampaa, muun muassa välineistön jatkuvan kehityksen vuoksi. Kalastus voi olla joillekin keino rentoutua, nauttia luonnosta ja hiljaisuudesta, toinen taas kalastaa tavoitteellisesti ja esimerkiksi kilpailee kalastuksen parissa. Itsepyydetty kala päivällispöydässä on myös houkutteleva syy kalastamiselle. Usein maallikko kuvitelleekin kalastamisen ”syötti vesille ja menoksi” kaavan mukaisesti, mutta kalastusharrastus ei ole kuitenkaan niin yksinkertaisesti aloitettu. Siksi onkin hyvä perehtyä muutamaan alla mainittuun asiaan ennen kalareissulle lähtöä.

Lupa-asiat kuntoon

Asuessamme sääntö Suomessa on ilmiselvää, että myös kalastuksesta on tehty erittäin lakisääteistä toimintaa. Ennen kalareissua tulee kalastajan suorittaa kalastonhoitomaksu, jonka maksettua kalastaja on oikeutettu kalastamaan yhdellä vavalla suurimassa osin Suomen vesistöjä. Kalastonhoitomaksun voit suorittaa joko vuosi, kuukausi tai päivämaksuna ja sen pakollisuuden määrittää ikä. Pääasiassa kaikki työikäiset ihmiset joutuvat suorittamaan kalastonhoitomaksun. Tämän lisäksi halutessasi kalastaa Metsähallituksen kalastuspaikoilla tai halutessasi käyttää erilaista välineistöä kuten verkkoja ja katiskoja tarvitset erillisen kalastusluvan. Lupatuotot käytetään yhteiseen hyvään eli vesistöjen hoitoon ja kalastuspaikkojen turvaamiseen. Jos et halua lähteä hakemaan lupia ja nautit vain kalastusideasta, voit hyvillä mielin onkia ja pilkkiä ilman lupiakin, sillä nämä kuuluvat jokaisen yleiskalastusoikeuksiin. Ota selvää eri kalalajien tyypillisistä sijainneista, sekä tavanomaisista pyyntipaikoista sekä kalastuskausista. Internetistä löytyy useita kalaharrastajien sivustoja sekä tietoa pääasiassa pyydetyistä kaloista. Kalastamista rajoitetaan ajoittain esimerkiksi kalakannan turvaamiseksi tai vaikkapa tutkimustyön takia. Tarkista siis täältä ajankohtaisen aluerajoitukset. Henkilö, joka rikkoo kieltoja tai rajoituksia, voi saada henkilökohtaisen kalastuskiellon.

Turvallisuus ennen kaikkea

Varmista oikeanlainen kalastusvälineistö ja sekä huomioi omaan turvallisuuteen liittyvät asiat. Älypuhelin hätäkeskussovelluksella varustettuna, kartta, tarpeen mukaan myös syvyyskartta sekä tietenkin pelastusliivit kuuluvat kalastajan perusturvallisuus välineistöön. Pakkaa mukaan riittävästi lämmintä sekä kuivaa vaihtovaatetta ja tarkista säätiedot ennen kalastusreissulle lähtöä. Kerro läheisillesi, minne alueille lähdet kalastamaan ja koska olet suunnitellut palata. Varmista että veneesi ja tietenkin kalastusvälineet ovat ehjät ja että olet pakannut myös kaiken kalastukseen tarvittavan välineistön. Yksi tärkeimmistä turvallisuuteen liittyvistä asioista on päihteettömyys, sillä suurin osa hukkumistapauksista tapahtuu juurikin alkoholin vaikutuksen alaisena. Vesiliikennejuopumuksen rajana pidetään yhtä promillea ja sanktiot ruorijuopumuksesta ovat rattijuopumusta vastaavat.

Mitä ja miten?

Suomen vesistöistä kalastetaan eniten silakkaa, muikkuja, siikaa, kuhaa, ahventa ja haukea. Muita tärkeitä saaliita ovat lohi, taimen ja turska. Sisävesistöissä kalastavat pääasiassa kalastusharrasteliljat, ammattilaiset puolestaan toimivat suurilta osin merivesissä. Harrastajille tutuimmat välineet ovat onget, vavat ja katiskat. Perehdy aina tuotetietoihin välinekohtaisesti, lisäksi huomio syötit sen mukaan mitä olet suunnitellut kalastavasi. Tyypillisiä syöttejä ovat muun muassa erilaiset madot, toukat, pienkalat tai kalan osat, mutta markkinoilla on myös runsaasti erilaisia tekosyöttejä sekä houkutusaineita. Monet käyttävät myös kotikonstein valmistettuja syöttejä, kun taikina palloja, makkaraa tai maissia. Kalaparvien houkutteluun on hyvä käyttää esimerkiksi kostutettuja leivän murusia. Lisää vinkkejä löydät harrastelijasivuilta ja kalastuskavereilta.

Kaikki irti kalastuksesta

Kalastus on harrastuksena laajakokonaisuus ja omalla tavallaan tekniikkalaji. Mikäli itseopiskelu tuottaa päänvaivaa eikä lähipiirissäsi ole ketään motivoitunutta asiantuntijaa, on markkinoilla tarjolla runsaasti erilaisia kalastuskursseja. Kalastuskurssi on hyvä vaihtoehto, mikäli olet suunnitellut muutakin kuin kertaluontoista kalareissua. Kursseilta saat varmasti ajankohtaisen tiedon parhaista kalastusvälineistä, tärkeää tietoa saaliista, kalastuspaikoista, kalastuskausista sekä aiheeseen liittyvistä säännöksistä ja lupaprosesseista. Hyvänä sivutuotteena voitkin vaikka löytää kaverit ensimmäiselle kalareissulle muista kurssilaisista.

Kaikki irti kalastuksesta