KÄYTTÄYDYTÄÄN NÄTISTI – KAIKKIALLA

Meille kaikille on lapsuudesta asti opetettu hyvän käytöstavan perussääntöjä – tavallisessa, sivistyneessä ihmisyhteiskunnassa. Valitettavan usein näkee kuitenkin roskia kaupungissa ja, mikä enemmänkin valitettavaa, niitä näkee myös metsissä. Roskaaminen on kielletty jokaiselta sivistyneeltä, aikuiselta ja järkevältä ihmiseltä – se on kaikille selvä, eikä siihen sallita poikkeuksia. Miksi kuitenkin nähdään ihmisen jälkiä luonnossa? Miten ihmisen tulisi käyttäytyä metsässä ja miten voi olla kohtelias sen asukkaita kohtaan?

KÄYTTÄYDYTÄÄN NÄTISTI – KAIKKIALLA

Ympäristö On Oma Takapihasi

Tätä ajatusta olen käyttänyt pitkään. Itse asiassa, käytän samaa ajatusta myös kaupungissa: koko kaupunki on piha-aluettani enkä aio roskaamaan siellä. Kuitenkin matkaillessa, ei ainoastaan Suomessa vaan koko maailmassa, tulee välillä odottamattomia tilanteita esiin, ja mitkä ovat tärkeimmät asiat muistaa? Kiertäessäni eri maita huomasin ainakin sen, että ihmiset eivät ikinä paljasta olevansa vähemmän ympäristövastuullisia kuin sinä itse. Ensimmäisenä esimerkkinä oli öljynvaihto: öljyt pitää vaihtaa säännöllisesti ja vanhat pitää valuttaa johonkin oikeaan paikkaan. Kun katsoo joidenkin maiden huoltomiehiä voi olla täysin varma, että nämä eivät kyllä huoli, minne omat öljynsä heittävät. No, mikäs siitä? Kuitenkin kun kysyi heiltä ystävällisesti, saisiko vaihtaa öljyt itse ja nimenomaan heidän tilassa, koska sieltä löytyy sopiva tynnyri, joka sitten viedään jätehuoltokeskukseen, kukaan ei vastannut kielteisesti. Siis ei kukaan, ja kaikki ottivat moottoriöljyni siihen tarkoitettuun tynnyriin. Ja jos ensimmäinen poltetun tupakan filtteri oli mennyt pellolle, seuraava poltettu oli menossa jo roskikseen. Hyvä malli ratkaisee.

Erilaisia Riskejä

Hyvä käyttäytyminen luonnossa on erityisen tärkeää ihmiselle itselleen. Kukaan ei tykkää, kun tapahtuu metsäpaloja, kuolee uhanalaisia lajeja tai toisaalta tapahtuu vahinkoja itse ihmisille. Koko homma perustuu maalaisjärkeen, ja jos pitää tehdä valinta: polttaako muovijätteet nuotiossa vai jättääkö sellaisenaan, kannattaa punnita huonot puolet ja polttaa. Vastuullinen retkeilijä ei myöskään koskaan jätä lasiastioita (lue: pulloja) metsään, eikä asia johdu päästöistä lasin ollessa suhteellisen ympäristöystävällinen materiaali, vaan siitä, että päivän helteessä ja suorassa auringonpaisteessa lasi tekee tulipalon tulitikkuja nopeammin keskittämällä auringon säteet syttymispisteeseen. Mutta jätteiden pitäisi olla muutenkin kaikille selvä homma. Mielenkiintoisimmat hetket alkavat silloin, kun syventyy metsään, ja Suomestahan niitä satoja hehtaareja isoja metsiä löytyy tarpeeksi. Pitää muistaa, että metsä ei ole pelkkää kasvillisuutta, vaan siellä on olemassa oma, iso ja toimiva yhteiskunta, johon ihminen ei kuulu eikä varsinkaan päätä mitään. Tällaisissa asioissa pitää miettiä tilanteita niin, että häiriköi metsän asukkaiden elämää mahdollisimman vähän.

Erilaisia Riskejä

Metsiemme suosituimpia eläimiä, joiden tapaaminen neitseellisessä ympäristössä on ihmiselle oikein suuri riski (mutta onneksi pieni todennäköisyys) ovat susi ja karhu. On olemassa satoja sivuja erilaisia ohjeita, miten pitää toimia tällaisissa tilanteissa, mutta loppukädessä niiden kaikkien pääajatus on sama: pitää näyttää eläimelle, että olet yhtä vahva, mutta pitää samalla osoittaa, että arvostat hänen ympäristöään. Näin esimerkiksi suden tullen yhtäkkiä polullesi kannattaa väistää niin, että eläin pääsee kulkemaan matkaansa eteenpäin kovaa alustaa, jos se ei ole itse kääntynyt takaisin tapaamista väistämään. Karhuja tapaa harvoin, mutta moneen ihmiseen iskee paniikki tällaisissa treffeissä. Mitä silloin tehdään? Sitä samaa: näytetään, että kyseessä on ihminen, annetaan karhun olla, ei näytetä pelkoa ja kunnioitetaan mesikämmenen elinympäristöä sekä häntä itseään. En voi sanoa, että rauhallinen käyttäytyminen tällaisissa tilanteissa on helppoa, mutta punaisena lankana pitää ajatuksissa aina olla tilanne, kun tilanne on toisin ja kohtaat eläimen kaupungissa. Kai jätät rauhaan sellaisen, joka näyttää olevan eksynyt eikä tingi kunnioituksesta? Näin se luonnossakin toimii.