KORKEALLE HENGITTÄMÄÄN

Kun puhutaan vuorista, peruseurooppalaisen ihmisen mieli siirtyy Alppeihin, missä talvella on mahtavia laskettelumahdollisuuksia ja kesäisin monia retkeilyvaihtoehtoja. Fjordeista puhuessa ajatellaan heti Norjaa, koska se on kuuluista nimenomaan näistä kristallin puhtaaseen veteen upotetuista vuorista. Harvemmin tulee mieleen Pohjois-Suomi ja muutenkin omat paikkamme, vaikka meiltäkin löytyy vuoristoalueita ja upeita mahdollisuuksia harrastaa kiipeilyä sekä retkeillä korkeissa paikoissa.

Koli – Suomen Himalaja

Kun mieli vetää korkealle ja jostain pitää aloittaa ja äkkiä, turvallinen ja hyvä paikka on Koli. Se on sitä aluetta, mistä löytyy sekä turvallisuutta että itsenäistä inspiraatiota, kauniita näköaloja ja fyysisen aktiivisuuden tarvetta, mahdollisuuksia sekä seikkailujuoksuun että rauhalliseen valokuvaustoimintaan, lasketteluun ja vaellukseen. Siellä voi viettää puoli päivää ja voi jäädä kokonaiseksi viikoksi. Kolilla on majoituspaikkoja rantamökeistä hotelleihin, ja toisaalta hiljaisempaa ja luonnon läheisempää oloa kaipaaville löytyy paikkoja laittaa teltta pystyyn. Mitä navigaattoriin laitetaan? Koli sijaitsee Pohjois-Karjalassa, reilun kuudenkymmenen kilometrin matkan päässä Joensuulta kuutostietä mennen. Useimmat navigointijärjestelmät tunnustavat Kolin yhdeksi Suomen kansallispuistoista – ja näin se onkin. Julkisilla kulkuneuvoilla Kolille ei voi päästä suoraan, ja useat matkustajat käyttävätkin Joensuulta asti kimppataksia: lento- tai juna-asemalta voi päästä vuoroille varatuilla takseilla varaamalla auton etukäteen, viimeistään matkaa edeltävänä päivänä. Tosin uskon, että liftaamallakin pääsee Kolille saakka, mutta kyydin saanti voi tulla haasteeksi sen takia, että yleisin Kolille autolla suuntaava porukkatyyppi on kaksilapsinen perhe, joka täyttää henkilöauton kokonaan.

Karjalalle Tyypillistä Ympäristöä

Niin kuin Etelä-Karjalassa on Saimaa, Kolin seuduilla on Pielinen, joka on valtavan iso järvi täynnä pienempiä ja isompia saaria. Kolille sijoittuu useita huippuja, joista Ukkokoli on koko vaaran korkein kohta – ja turisteille suosituin. Juuri sieltä avautuvat kuuluisat Koli-maisemat Pielisjärvelle, joka niin korkealta katsottuna näyttää vain pieneltä lätäköltä ja useita vuosikymmeniä vanhat puut ovat katsojan silmissä nurmikkoheinän kokoisia. Kolilta löytyy myös useampi luola, joista Suomen pisin ihmisen käveltäväksi sopiva on nimeltään Repouuron lohkareluola ollessaan jopa 127 metriä pitkä. Kuuluisin Kolille luonnollisella tavalla muodostunut luvulla on kuitenkin eri ja sen nimi on Pirunkirkko. Pirunkirkon suosio perustuu lähinnä sen ympärille muodostuneisiin kansan legendoihin ja uskomuksiin. Kyseinen luola on suosittu myös taiteilijoiden piirissä, jonka useat edustajat ovat usein olleet sen vieraina ja yksi nimeltään Eero Järnefelt on jopa kirjoittanut runonsa luolan seinälle vuonna 1893. Luolia on varmaankin vielä tulossa löydettäväksi, sillä esimerkiksi viimeisimmät luolat löydettiin vasta vuonna 2015 ja Kolilla pyörii tänäkin päivänä sekä vapaaehtoisia että ammattilaisia luonnon tutkijoita.

Karjalalle Tyypillistä Ympäristöä

Kolin kasvillisuus on Karjalalle ja muutenkin Suomelle hyvin tyypillistä: löytyy sekä havu- että lehtipuita, sammaltyyppejä melkein joka makuun ja muutama kirkkaan värinen kukkanen. Alueella elävistä eläimistä voisi korostaa ainakin jänikset, joita kulkee siellä reiluin määrin. Kolin luontokuva on kuitenkin sellainen, että se melkein väkisin saa paikallisasukkaat keksimään useita legendoja, tarinoita ja satuja. Kolilla uskotaan joskus aikoinaan olevan useampi käräjä- ja palvontapaikka; lisäksi siellä on olemassa sellainenkin luonnon tekemä muoto, jota kutsutaan uhrihalkeamaksi ja josta on löytynyt useita hopea- ja kultakolikoita… mutta tieteellisesti mikään kyseisistä saduista ei ole todistettu. Karjalaiset ovat aina muutenkin olleet erittäin keksivää kansaa, jolle kansallistaide on ollut tärkeä osa arkielämää, ja Kolilla voi sukeltaa tähän vanhanaikaiseen tunnelmaan, jos mielikuvitus ja mielen vapaus riittää utelemaan paikallisia historioita ja kuvittelemaan vanhan ajan elämää.