KOTOINEN OLO MYÖS METSÄSSÄ

Monelle on tuttu piknik-käytäntö, kun lähdetään autolla tai jopa kävellen lähimpään puistoon, Suomenlinnaan tai laavulle, otetaan mukaan muovinen taitettava pöytä ja samaan kalustesarjaan kuuluvat kiiltävät tuolit, kaasugrilli, makkarat, mehutölkki, joissakin tapauksissa viinipullo, koira, lapset, naapurit, kertakäyttöastiat, varavaatteet ja -jalkineet, löhöilyalustat, hyttysmyrkky… joko kuulostaa tylsältä? Luonnon ystäville ihan varmasti – ei kelpaa. Pitää olla oikeaa, luonnollista ympäristöä eikä keinotekoisia nurmikoita; hiljaisuutta, lintuja ja oravia. Kuitenkin kun haluaa lähteä jonnekin kauemmas ja kunnan huoltamaa puistikkoa syvemmälle, kompastuu välillä siihen, että siellähän voi tulla kylmä, on hyttysiä, ei ole polttopuita, kertakäyttöastioita, voi alkaa sataa, pitkä kotimatka ja niin edelleen. Mutta ei kannata ottaa kaikkea niin vakavasti ja jopa aivan neitseellisessä metsässä voi viihtyä yhtä hyvin ja paljon enemmän kuin piknikillä kaupungin kauemmilla metroasemilla.

KOTOINEN OLO MYÖS METSÄSSÄ

 

Millä Lähteä?

Peruskaupunkilainen lähtee tietysti autolla. Luonnon paras ystävä lähtee polkupyörällä. Seikkailija lähtee kävellen, liftaa kyytejä maanteillä ja kiipeää sellaisiin paikkoihin, minne ei pääse muuten kuin omin jaloin. Vastuullinen kaupunkilainen käyttää julkisia, ja hieman epätavanomaisempi tyyppi valitsee moottoripyörän – enduron. Se, minkä kulkuneuvon valitsee, ratkaisee reitin aika monella tavalla – ja helpoin tapa päästä kauneimpiin piilopaikkoihin on yhdistää julkiset kulkuneuvot ja omat jalat. Katsotaan, mitä pitää olla aivan varmasti mukana ja mitä voi jättää kotiin?

Ihmisen Perustarpeet

Kuten joskus jo mietin, retkellä ihmisen perustarpeet vähenevät mukavasti melkein nolliin. Niitä ovat lämmin ruoka, josta saa energiaa; sadesuoja pään päällä, missä voi nukkua; hyvät kengät ja riittävän lämmin vaatetus, mieluummin kuitenkin säädettävä – siis niin, että kerroksia voi välillä ottaa pois tai laittaa takaisin päälle. Mutta mitä ovat ne muut tavarat, joita ilman on vaikea pärjätä ja jotka oleellisesti helpottavat retkeilijän arkea? Teltta, makuualusta ja makuupussi, tietysti, mutta mitä muuta? Ensimmäisenä tulee yllättäen mieleen tavallinen puuvillalakana. Ihan vakavasti, se tuo niin paljon helpotusta nukkumiseen, että jopa huonoin mahdollinen synteettinen polyesterimakuupussi alkaa tuntua mukavalta! Puuvillaan imeytyy yöhiki, kun on yöllä kuuma, ja puuvilla erottaa ihosta kylmän polyesterikankaan, joka on aivan jäätävä ulkolämpötilan ollessa hieman mukavuuslämpötilaa alhaisempi. Kaiken lisäksi, peruskokoinen puuvillalakana vie repusta vain vähän tilaa, mutta tuo mukavuutta kokonaisen repun verran.

Ihmisen Perustarpeet

Teltan kattoon ripustettava taskulamppu on myös hyvin kätevä otsalampun rinnalla: otsalamppu auttaa nuotion tekemisessä, kun illat alkavat olla elokuun tapaan jo pimeitä, ja teltan niin sanottu kattovalaisin mahdollistaa lukemisen ja kirjoittamisen – ja viimeksi mainittuhan on melko suosittu retkeilijän illanviettotapa. Ja kun tuli puhetta nuotiosta: kannattaa hankkia pikkukirves. Kuka on keksinyt, että kirveen pitää olla hirveän pitkä ja kantamattoman painava? Kysymyksen on joskus esittänyt kaikille tuttu saksivalmistaja ja heiltä saakin nykypäivänä hyvin monenlaisia kirvesvaihtoehtoja: ammattikäyttöön ja harrastajaretkeilyyn. Pikkukirves on erittäin kätevä silloin, kun pienet oksat ovat liian märkiä nuotion tekemiseen ja kannattaa ryhtyä vakavampiin toimenpiteisiin eli hakata kuivaa, kaatunutta puutavaraa.

Ruoanvalmistusesineitä voi olla monenlaisia, ja joillekin kaasupoltin on ainoa vaihtoehto valmistaa itselleen lämmintä ruokaa, kun joku taas suosii vain ja ainoastaan nuotiolla pikkukattilassa kypsytettyjä energianlähteitä. Tärkein retkeilijän keittiöesine on puukko ja mieluiten sellainen oikea, hyvin teroitettu ja monipuolinen, jolla saa leikattua sekä salaatin että lihan ja jota voi käyttää myös haarukan kanssa kuvitellessa olevansa jossain hienossa ravintolassa syömässä maailman hienointa illallista.Siinä ne tärkeimmät olivatkin: teltan, makuupussin ja -alustan lisäksi vain taskulamppu, pikkukirves, puukko ja nuotiokattila. Menestystä seikkailuihin!