Marjojen ja sienien poimiminen

Suomessa jokamiehenoikeudet takaavat sen, että kuka tahansa voi mennä metsään ja poimia sieltä vapaasti sieniä ja marjoja. Se onkin Suomessa erittäin suosittu harrastus, ja toiset tekevät sitä myös kaupallisessa tarkoituksessa. Vaikka sienet ja marjat ovatkin monen eläimen ravintoa, niitä riittää Suomen luonnossa niin paljon, että myös poimijat voivat niitä vapaasti hyödyntää.

Suomessa kannattaa ehdottomasti lähteä itse metsään ja poimia omat marjat ja sienet. Metsässä liikkuminen on paitsi hyvää liikuntaa, se myös virkistää mieltä ja kehoa. Itse poimimalla tiedät myös varmasti, että sienet ja marjat ovat tuoreita ja hyvälaatuisia. Kaupassa valikoima voi olla melko suppeaa ja laadusta ei ole takeita. Itse poimimalla varmistut parhaimmasta laadusta, tiedät että ne on poimittu puhtaasta paikasta ja saat poimia juuri niitä marjoja ja sieniä mistä itse tykkäät.

Sienten ja marjojen poimiminen onkin parasta mahdollista hyötyliikuntaa. Siinä yhdistyvät liikunta ja samalla tulee kerättyä ruokaa talven varalle. Tasapaino ja lihaskunto kehittyvät samalla, sillä metsässä maasto on usein epätasaista ja vaihtelevaa. Hyvänä satovuonna marjat ja sienet voivat myös näkyvästi keventää talouden ruokamenoja, sillä niistä voi valmistaa monenlaista terveellistä ruokaa.

Kannattaa muistaa myös se hyvä mieli ja riemu minkä hyvän marja- tai sienipaikan löytäminen saa aikaan. Kun ihmiselle tulee hyvä mieli se tutkitusti keventää oloa, tekee iloiseksi ja vähentää stressiä. Eli kaiken sen ilmaisen ruoan keräämisen lisäksi, metsään lähtemällä huolehtii myös omasta henkisestä hyvinvoinnistaan. Luontoon voi ottaa mukaan vaikka koko perheen ja siellä voi oppia paljon uutta luonnosta ja elämästä sen keskellä.

Vaikka jokamiehenoikeudet takaavatkin lähes täyden vapauden sienten ja marjojen poimimiseen, liittyy siihen kuitenkin muutamia rajoituksia, mitkä kannattaa huomioida metsään lähdettäessä. Luontoa ei saa tuhota tahallisesti katkomalla puiden oksia, keräämällä sammalta tai jäkälää eikä avotulta saa sytyttää toisen maalle ilman lupaa. Myös moottoriajoneuvoilla kulkeminen toisten maalla on kiellettyä. Roskata ei saa ja toisten pihamaille ei mennä ilman lupaa.

Poimintaohjeita

Marjat poimitaan aina kypsinä. Niiden poiminta raakana on myös turhaa, sillä ne eivät jatka kypsymistään poiminnan jälkeen. Metsään lähtemistä kannattaa siis odottaa niin kauan, kunnes marjat ovat kypsyneet. Etenkin myyntiin tarkoitetut marjat täytyy valita huolellisesti ja selvästi vioittuneet jätetään poimimatta. Monesti marjojen ostajat haluavat ostaa ne likaisina, sillä niiden on todettu säilyvän paremmin niin.

Marjat kannattaa poimia poutasäässä, sillä ne säilyvät paremmin ja ovat puhtaampia hieman kuivuttuaan. Pakkasten tultua ja marjojen jäädyttyä niitä ei enää kannata kerätä, sillä marjat ovat todella hallanarkoja. Sekä marjat että sienet tulee kerätä puhtaalta alueelta. Teiden varsille, vilkkaisiin taajamiin ja teollisuusalueisiin levittyy yleensä paljon saasteita, jotka imeytyvät myös marjoihin. Mitä puhtaammasta metsästä poimii, sen parempi.

Sieniä on olemassa monia erilaisia. Toiset ovat todella maukkaita ruokasieniä, mutta toiset voivat olla todella myrkyllisiä. Ensikertalaisen kannattaakin lähteä metsään jonkun kokeneemman sienenpoimijan kanssa. Jollei sienen lajista ole varma, kannattaa se jättää metsään ja poimia vain sieniä, jotka tunnistaa syötäviksi. Sienikirja on hyvä apuväline kokeneellekin poimijalle kantaa mukana metsässä.

Poimiessa marjoja ja sieniä etenkin myyntitarkoituksiin on tärkeää pitää huolta puhtaudesta ja asianmukaisesta säilytyksestä. Marjat kannattaa aina kerätä ämpäreihin tai muihin astioihin sekä sienet koriin. Muovikassi on erittäin huono vaihtoehto, sillä kosteat sienet ja marjat menevät niissä huonosti pilalle. Marjat ja sienet kannattaa käsitellä säilytettäväksi tai myyntiin mahdollisimman nopeasti kotiin tultua. Ne säilyvät parhaiten viileässä, josta ne voi sitten pakastaa, muussata, kuivata tai säilöä muutoin.