Metsässä vaeltaminen

Metsä kutsuu kulkijaansa sen rauhalliseen ja raikkaaseen maisemaan vaellukselle. Metsässä vaeltaminen rauhoittaa mieltä ja kehoa. Vaeltaja rentoutuu ja vapautuu elämän perusasioiden äärellä. Jokapäiväiset huolet ja murheet jäävät kaupunkiin. Jäljelle jää vain olennainen ja hetkessä eläminen. Suomen lukuisat metsät tarjoavat paljon valmiita vaellusreittejä ja kokeneet vaeltajat voivat valita itse omat polkunsa. Metsässä vaeltamiseen ei tarvita sen erikoisempia varusteita. Ihan tavalliset kengät ja vaatteet käyvät. Toki ne pitää valita vuodenajan mukaan jotta vaellus sujuisi mukavasti eivätkä esimerkiksi märät kengät hankaloita kulkua. Kokeneet vaeltajat tekevät pidempiä vaelluksia ja silloin todennäköisesti myös varustetaso on erilainen. Pitkillä vaelluksilla hyvien varusteiden oleellisuus lisääntyy.

Metsässä vaeltaminen
Metsässä vaeltaminen

Suomen metsistä ja kansallispuistoista löytyy vaellusreittejä jokaiselle tasolle. Jokamiehen oikeudet antavat luvan vaeltaa lähes missä vaan, mutta parhainta on tarkistaa alueen säännöt ja reitit luontoon.fi sivustolta. Metsähallituksen alueilla voi pääsääntöisesti vaeltaa vapaasti omilla reiteillä, mutta toisia luonnonpuistoja koskevat säädökset, jotka kannattaa tarkistaa ennen vaellukselle lähtöä. Aloittelevan vaeltajan kannattaa valita helppoja valmiiksi merkattuja reittejä. Näitä löytyy Suomesta todella paljon ja niitä voi kysyä muun muassa kunnan vapaa-ajan taloilta tai muista toimistoista. Valmiiksi merkityt reitit ovat turvallinen vaihtoehto, ne sopivat koko perheelle ja niiden varrelta löytyy yleensä hyviä levähdyspaikkoja missä voi nauttia mukanaan kantamat eväät. Kokeneemmat vaeltajat voivat itse valita reittinsä. Hyvä varustus ja kartat ovat kuitenkin tärkeitä myös kokeneille vaeltajille etteivät he eksy valtaviin metsäalueisiin. On hyvä muistaa, että jopa tuttuun metsään voi helposti eksyä. Siksi vaellukselle lähdettäessä on aina hyvä ilmoittaa siitä jollekin, kantaa mukanaan kännykkä täyteen ladattuna, sekä edes jotain pientä syötävää jos eksyessä takaisin löytyminen vie paljon aikaa.

Suomen metsistä ja kansallispuistoista löytyy vaellusreittejä jokaiselle tasolle
Suomen metsistä ja kansallispuistoista löytyy vaellusreittejä jokaiselle tasolle

Eväät ja tarvittavat varusteet

Perus päiväretkelle lähdettäessä varusteet voivat olla hyvin yksinkertaiset. Tällaista päiväretki vaeltamista varten ei tarvitse hommata mitään erikoisvarusteita, vaan matkaan voi lähteä ihan hyvin kotona löytyvillä lenkkitossuilla ja säänkestävällä vaatetuksella. Kun vaelluksesta alkaa muodostua säännöllinen harrastuu voi varustukseen panostaa enemmän ja hankkia erilaisia apuvälineitä kuten GPS-laitteen. Pidemmille retkille on hyvä varata tarpeeksi ruokaa, sekä muita hyödyllisiä varusteita. On hyvä huomioida, että painavan rinkan kanssa kulkeminen kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa, joten ruokamäärän kuuluu myös olla isompi. Lisäksi on hyvä varata ruokaa yhdelle ylimääräiselle päivälle kaiken varalta jos reittisuunnitelma muuttuukin tai sääolosuhteet pakottavat hitaampaan liikkumiseen. Hyviä ruokia mukaan otettaviksi ovat monipuolisesti erilaisia ravintoaineita sisältävät ruoat. Ruoan ei tarvitse olla mitenkään yksinkertaista tai helppoa, päinvastoin, ulkona liikkuminen kasvattaa ruokahalua ja nuotiolla valmistettu illallinen voi olla hyvinkin ylellistä. Toiset ruoat voi valmistaa valmiiksi kotona esimerkiksi jauhelihan paistaminen ja sen lisääminen valmispasta sekoitukseen nuotioillallisella. Mitään liian painavaa ruokaa ei kuitenkaan kannata kantaa mukanaan, sillä se vain lisää turhaan rinkan painoa. Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi näkkileipä, erilaiset siemenet ja pähkinät, kuivatut hedelmät, suklaa ja tee. Aamupalaksi voi keittää puuroa ja syödä ruisleipää, joka antaa tarpeeksi energiaa vaellukselle. Lounas voi olla kevyt keittolounas valmispussista ja illalliselle voi sitten panostaa enemmän. Turvallisuus on tärkeää vaellukselle lähtiessä. Puhelimen voi pitää suljettuna, mutta on hyvä ilmoittaa jollekin edes kerran päivässä, että vaellus sujuu hyvin ja suunnitelmien mukaisesti. Vaikka reitit olisikin hyvin merkattu on silti hyvä kantaa mukanaan paperista karttaa, sekä kompassia. Nykyään GPS-laitteet ovat edullisia ja erittäin käteviä pidemmillä metsävaelluksilla. Mukaan kannattaa pakata myös ensiapuvälineet, sillä koskaan ei voi tietää mitä vaelluksella voi sattua.