MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ ENNEN REPPUREISSUA?

Toisille meistä reppureissailu on todellista matkustamisen taidetta. Matkailu ja retkeily usein tarkoittavat eri asioita, eri ihmisille ja monet pitävätkin reppureissaamista pelkästään vaeltamisena ja teltassa yöpymisenä.

Todellisuudessa saman käsitteen alle mahtuu lukuisia eri konsepteja. Kyseessä ei myöskään ole matkustamisen muoto, jossa nimensä mukaisesti  kuljetaan pelkästään reppu selässä paikasta toiseen. Reppumatkailulla tarkoitetaan pääasiassa sellaista tilannetta, jossa perus turismiin liittyvät elementit, kuten etukäteen varattu hotelli täysihoidolla ja valmiiksi buukatut retket nähtävyyksille, on korvattu esimerkiksi sohvasurffauksella ja hieman tavanomaista erikoisempien reittien ja kohteiden valinnalla. Reppureissaajana pidetään yleensä henkilöä, joka ei liiaksi suunnittele matkaansa, vaan sen sijaan, että lähtisi vain rannalle loikoilemaan ja nauttimaan rentouttavasta lomatunnelmasta, hän odottaa kohtaavansa myös haasteita ja yllättäviä tilanteita. Reppureissaaja onkin ehkä ennemmin määritelmä seikkailijalle ja vieraiden kohteiden tutkijalle. Reppumatkailija haluaa ensisijaisesti tutustua uusiin ympäristöihin, kohdata erilaisia ihmisiä ja oppia kulttuuria. Kyseessä ei toki ole yhtään sen parempi tai arvostetumpi matkailun muoto, kuin rantalomailukaan, vaan ainoastaan erilainen tapa kokea vieraiden maiden tarjoamat mahdollisuudet. Myös reppureissaaja saattaa toisinaan valita valmismatkan ja hotellilomailija välillä kaivata seikkailun makuista reppureissua. Usein törmää myös matkatoimistojen käyttävän reppureissu- termiä matkoja myydessään, mutta tämä poikkeaa huomattavasti sanan alkuperäisestä tarkoituksesta. Reppureissu on nimenomaan matkustustapa, jossa henkilö itse päättää reittinsä ja kohteensa, seuraamatta valmiiksi laadittuja malleja. Tarkoituksena on antaa tilaa myös suunnitelmien muutoksille ja olla ikään kuin tilanteiden armoilla ja tehdä päätöksiä myös hetken mielijohteesta.

Mitä tulee ottaa huomioon?

Vaikka reppumatkailun idea onkin spontaani ja vapaa seikkailu, kannattaa kuitenkin olla selvillä muutamista käytännön vinkeistä ja ohjeista, jotka voivat pelastaa kiperiltä tilanteilta ja auttaa välttämään turhat vaikeudet. Myös seikkailijan tulee olla mahdollisimman hyvin perillä kohdemaan käytännöistä ja säädöksistä, jottei reissu päättyisi jo heti alkumetreille. Ei kannata myöskään pyrkiä tieten tahtoen liian kauaksi omasta mukavuusalueesta. Kyseessä ei missään nimessä tarvitse olla uhkarohkea extreme- loma, vaan omannäköisesi retki, itse räätälöidyillä elementeillä.Reppureissulle voi hyvin lähteä yksin, kaverin kanssa tai vaikka isommallakin porukalla. Yksin matkustava luonnollisestikin joutuu yleensä tekemään vähiten kompromisseja, sillä kaikesta saa tällöin päättää ihan itse, eikä muiden toivomuksia tai vaatimuksia tarvitse ottaa huomioon. Ensikertalaisen voi kuitenkin olla helpompi lähteä matkaan kaverin kanssa, jolloin myöskään mahdollisista haasteita ei tarvitse selviytyvä täysin itsekseen. Ennen reissuun lähtöä on hyvä kerätä vinkkejä ja neuvoja esimerkiksi blogeista ja matkustusaiheisilta keskustelupalstoilta. Hyödy muiden kokemuksista ja virheistä, sillä mikään ei estä sinua kokemasta ikimuistoista reppumatkaa, vaikket kaikkiin samoihin kiviin kompastuisikaan, kuin muut sinua ennen.

Mitä tulee ottaa huomioon?

Ennen koneeseen, laivaan tai autoon hyppäämistä, on hyvä tehdä suurinpiirteinen matkasuunnitelma, vaikka et sitä lopulta tulisi noudattaneeksikaan. Kun olet selvittänyt muutamat reittivaihtoehdot, yöpymispaikat ja lippujen hinnat etukäteen, saat lisää varmuutta ja luottamusta matkallesi. Tällöin sinulla on jo jonkinlainen käsitys siitä, mitä tuleman pitää ja saat kokonaiskuvan kohteessa liikkumisesta. Tee myös varasuunnitelma ikävien sattumusten varalle. Vaikka fiksusti toteutettu reppureissaaminen on ihan yhtä turvallista kuin pakettimatkailukin, kannattaa silti miettiä, kuinka toimia esimerkiksi silloin, jos tulee ryöstetyksi tai hukanneeksi jotain hyvin olennaista. Kyseessä ei ole niinkään kauhuvisioiden luominen ja itsensä pelottelu, vaan mahdollisten ei-toivottujen skenaarioiden läpikäyminen, jotta tilanteen sattuessa vältetään turhaa panikointia. Reppureissuun lähdettäessä, on pakkaaminen yksi tärkeimmistä vaiheista. Matkaan kannattaakin ottaa vain kaikkein välttämättömin, sillä mikäli tarkoituksena on liikkua paljon paikasta toiseen, ei suuren matkalaukun raahaaminen varmasti tunnu kovin houkuttelevalta ajatukselta. Tästä on varmasti myös  “reppureissu”- nimitys peräisin, nimittäin moni kokee helpoimmaksi kantaa mukana vain tilavaa reppua, johon on huolella valittu tärkeimmät tavarat. Repun sisältö riippuu tietysti täysin matkakohteesta ja lukuisia vinkkejä pakkaamiseen löytyy esimerkiksi reppureissu- blogeista.